archiefwebsite venray

Gemeentearchief

Sfeer beeld

Handleiding archieven

Het Gemeentearchief Venray beheert ruim 175 verschillende archieven en collecties van (voormalige) gemeenten, instellingen, verenigingen en personen. Van de particuliere archieven en collecties is een deel in bewaring gegeven en een ander deel geschonken aan de gemeente.

In het archievenoverzicht vindt u een opsomming van de aanwezige bestanden. Van de helft van de archieven is een zogenaamde inventaris of plaatsingslijst aanwezig. Bij een inventaris is sprake van een systematische ingedeelde toegang op het archief, voorzien van een inleiding. Een plaatsingslijst geeft een eenvoudige opsomming van de bestanddelen van een archief.
U kunt de inventaris of plaatsingslijst raadplegen door op het pdf-icoon te klikken.

Rechts van het archievenoverzicht bevindt zich het zoekformulier. U kunt naar archieven en collecties zoeken door in het venster ‘ zoekwoord’ een willekeurig woord in te vullen. Als een zoekactie een resultaat oplevert, dan wordt dit resultaat gepresenteerd in de vorm van een lijst met archieftitels, bestaande uit: het beheersnummer, de naam van het archief en de tijdsperiode waarover het archief loopt. Indien van het archief of collectie een inventaris of plaatsingslijst aanwezig is staat aan het einde van de regel een pdf-icoon. Door dit te openen komt u in het tekstbestand uit. Binnen de inventaris of plaatsingslijst kunt u verder zoeken door gebruik te maken van de zoekfunctie van Adobe Reader voor pdf-bestanden.
Een zoekactie kan verfijnd worden door een begin- en einddatum op te geven.

De archieven van het gemeentebestuur en andere overheidsarchieven die onder beheer staan van het gemeentearchief zijn openbaar. Om privacy-redenen zijn een aantal dossiers pas 75 jaar na afsluiting van het dossier openbaar.
Bij particuliere archieven kunnen aparte afspraken over openbaarheid zijn gemaakt met de bewaargever. Voor alle parochiearchieven geldt een termijn van 50 jaar, behalve voor de doop-, trouw- en begraafboeken waarbij dezelfde openbaarheidstermijnen worden gehanteerd als bij de akten van de burgerlijke stand.

De archiefstukken kunnen geraadpleegd worden in de studiezaal van het Gemeentearchief tenzij de materiële toestand van de stukken zich hiertegen verzet. Eventueel kunnen vooraf stukken worden gereserveerd via de mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).